Waarom wil mijn baby niet slapen?

Oorzaak 5: Gebrek aan duidelijkheid en consequent zijn.

Je hebt het gevoel dat je alles hebt geprobeerd en alle mogelijke oplossingen hebt geprobeerd, maar je blijft met je handen in het haar zitten. Je houdt een goed slaapritme aan voor je baby en legt hem binnen de juiste timing op bed, je hebt de slaapcues (met een bedtijdritueel) goed ingesteld en er is routine. Maar toch blijft het naar bed brengen een strijd. Je baby blijft huilen en je oudere kind blijft zijn wensenlijstje langer maken. Wat zou hier de reden van kunnen zijn?

Oorzaak 5: onduidelijk en consequent zijn.

Je baby heeft behoefte aan duidelijkheid, het geeft hem houvast en zorgt voor veiligheid. Een voorbeeld: je baby ligt net in bed en begint te huilen. Je probeert van alles om hem in slaap te krijgen en uiteindelijk weet je niet meer wat te doen, dus ga je maar even naar beneden. Dit creëert echter onduidelijkheid, eerst is het bedtijd en dan mag hij weer naar beneden. Het is belangrijk om consequent te zijn, bedtijd is bedtijd en slapen doe je op de slaapkamer, dus blijf daar ook. Wees eenduidig in je gedrag en reageer altijd op dezelfde manier. Is je baby onrustig? Blijf dan boven om hem te troosten en leg hem telkens weer neer in bed, ga niet naar beneden als het bedtijd is.

Oudere kinderen testen graag hun grenzen, ze begrijpen oorzaak en gevolg. Wees je hiervan bewust en doe geen dingen die je later niet wilt. Bedenk van tevoren wat jouw grens is en wees daar ook duidelijk over tegen je kind. Dit begint vaak al bij het bedtijdroutine, je kind wil nog een verhaaltje, nog wat drinken, nog een keer naar de wc en ga zo maar door. Bespreek van tevoren wat er gaat gebeuren en houd je daaraan, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn.

Kinderen houden van regels en grenzen, ze hebben ze nodig. Ze zijn nog te jong om hun eigen grenzen te bepalen en aan te geven. Jouw taak als ouder is dus om die grenzen goed aan te geven. Het geeft je kind veiligheid en geborgenheid, een ruimte waarbinnen ze zich vrij kunnen bewegen. Grenzen, regels en consistentie zijn hier de sleutelwoorden om een 'bedtijdgevecht' te voorkomen.

Maar als er op een ander gebied, bijvoorbeeld de timing, iets niet klopt, kan je nog zo consequent zijn, maar zal het niet werken. Alle oorzaken zijn met elkaar verbonden en dat is dan ook de reden dat ik slaap holistisch bekijk. Wil je dat je baby lekker slaapt dan valt of staat dat dus met je kind wakker in eigen bed leggen, op het juiste moment, met eigen slaapassociaties, duidelijke routine en een bedtijdritueel. Dit valt samen met je eigen gedrag, wees consequent en zorg voor duidelijkheid.

Dit zijn slechts een aantal oorzaken die mee kunnen spelen bij het slapen van jouw kind. Je baby goed leren slapen kan een uitdaging zijn omdat vele factoren meespelen. Ik help je graag om de kern van het probleem te vinden, en samen te werken op een liefdevolle en positieve wijze naar meer slaap en rust in huis. Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Warme groet,

Marijn 

 

Vorige
Vorige

Tandjes: Hoe merk je dat ze doorkomen?

Volgende
Volgende

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind goed kan slapen?