Knuffel

Wat voor effect heeft een knuffel op slaap?

Knuffelen, er is niets heerlijker dan dat toch? Zo ook voor je kind, niet alleen knuffels van jou als ouder/verzorger, maar ook een knuffel voor in bed. Waarom kan een knuffel zo waardevol zijn?

Emotionele ontwikkeling

Een knuffel heeft verschillende positieve effecten om rust te brengen en zo dus betere slaap. Het draagt bij aan de emotionele ontwikkeling, een knuffel is ook wel een zogeheten transitieobject. Je kind heeft het altijd bij zich en kan er naar grijpen op angstige momenten, zoals bij het slapengaan. Het slapengaan is een verandering en tegelijkertijd een scheiding: jij als ouder/verzorger, de persoon die hij het meest vertrouwd, verdwijnt uit beeld en je kind is alleen. Een jong kind heeft nog niet het vermogen om te beseffen dat als hij iemand niet ziet,  diegene er nog wel is. Het transitieobject (de knuffel) representeert eigenlijk de moeder. Als je kind een knuffel heeft, biedt dat dus zekerheid, veiligheid en het versterkt zijn vermogen om zichzelf te troosten. Daarnaast kan de aanraking van een knuffel, of een zacht doekje, een gevoelsmatige beschermende werking hebben. In onze huid zitten namelijk receptoren die specifiek aanslaan op zachte aanrakingen.

Naarmate een kind ouder wordt, gaat hij de knuffel steeds minder nodig hebben. Je kind is zelfstandiger geworden en moeder is geïnternaliseerd, hij kan een relatie leggen met de buitenwereld. Dit betekent dat je kind de knuffel niet meer nodig heeft om te weten dat je er bent is en hij kan zich steeds beter zelf troosten.

Een knuffel kan dus een belangrijke rol spelen in de emotionele ontwikkeling: het biedt troost, geeft een kind meer zekerheid, werkt ontstressend en helpt bij de ontwikkeling van zelfstandigheid. Als ouder merk je dat ook: je kind slaapt bijvoorbeeld makkelijker in als de knuffel bij hem ligt.

Magische fase

Peuters geloven dat levenloze objecten, zoals een knuffel, een leven hebben. Hier kan je bij angstige momenten of het slapengaan gebruik van maken. Maak gebruik van de fantasie en sluit aan bij de belevingswereld van je kind. Zeg bijvoorbeeld dat de knuffel hem beschermt en bij hem blijft, dat hij dus niet alleen is. De knuffel gaat nu ook lekker slapen en sluit zijn oogjes, sluit jouw oogjes ook maar. Laat hem zien dat de knuffels er voor hem zijn en hem kunnen helpen. Daarbij stimuleert een knuffel de creativiteit en verbeelding. Zo kan een teddybeer ineens een brullende leeuw worden en kan je kind allerlei gesprekken met zijn knuffel hebben.

Nog een aantal andere belangrijke kenmerken of tips omtrent een knuffel:

  • Een knuffel kan ook een doekje, een speen of iets anders zijn. Maar ook niet elk kind heeft een lievelingsknuffel nodig, dus het is niet gek als jouw kind dit niet heeft.

  • Wanneer een kind een knuffel nodig heeft, zegt dit niks over de hechting tussen ouder en kind.

  • Stel wel je grenzen en regels. Bijvoorbeeld dat de knuffel niet mee naar buiten gaat, anders wordt hij vies. Dan kun je bijvoorbeeld zeggen dat de knuffel nog even gaat slapen en op je blijft wachten tot jij ook weer gaat slapen. Dat kan moeilijk zijn voor je kind, maar door consequent te zijn zal dat snel wennen. Daarbij helpt dat ook weer in het ontwikkelen van zelfstandigheid.

  • De knuffel moet natuurlijk af en toe gewassen worden, een reserve knuffel is dan handig (ook als de knuffel kwijtraakt).

  • Wanneer je kind angstig is of iets spannend vindt, bijvoorbeeld als hij naar de dokter moet, wees dan niet te streng met de regels. Wees wel duidelijk dat hij nu de knuffel mag omdat het spannend is, maar dat hij daarna weer thuisblijft als jullie een andere keer weggaan.

Een knuffel is dus niet zomaar een knuffel, het kan een heel waardevol iets zijn. Het kan zorgen voor troost en geborgenheid, en daarbij helpt het ook naar de ontwikkeling van zelfstandigheid. Heeft jouw kind een lievelingsknuffel?

Warme groet,  

Marijn

Vorige
Vorige

Slapen per leeftijd: een slaapschema

Volgende
Volgende

Tandjes: Hoe merk je dat ze doorkomen?